Den slobeend

De slobeend vind ik samen met de bergeend de mooiste eenden die ik hier in mijn omgeving regelmatig tegenkom.
De slobeend is wat schuw; als je langs fiets blijven ze rustig in hun slootje zwemmen, maar zodra je afremt, of het zelfs waagt om af te stappen, dan vliegen de slobeenden op.
Nu was ik afgelopen zaterdag bij de plasdras in de Kalverpolder, veel wind, wat koud, maar wel mooi zonlicht. In de verte wat slobeenden. Ze zwommen wel gezellig in mijn richting, maar de slobeend kennende zou hij, zodra hij in fotografisch bereik zou zijn, omkeren. 
Maar dit paartje slobeenden was anders, ze bleven in mijn richting zwemmen en zo kwam het mannetje, de mooiste van de twee, heel dicht bij mij. En in erg mooi licht poseerde hij in diverse poses.

De slobeend is een rode lijster, dat wil zeggen, het aantal broedparen loopt in Nederland terug. 80% van de slobeenden in Europa broedt in Nederland, dus het is wel van belang dat ze hier goed kunnen broeden. Als je hier een rondje fietst zou je niet zeggen dat de slobeend op de rode lijst staat, je komt ze overal tegen, maar in het gebied hier broeden dan ook de meeste slobeenden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA