Boe boe, een reiger.

Het fietsvogelrondje leek geen succes te worden. Na twee uur fietsen nog geen vogel in fotopositie tegengekomen. Nu zag ik in de app dat 8 km verderop een koereiger moest zitten. Natuurlijk had ik daar een hard hoofd in, meestal als ik op dat soort vogels af ga zie ik ze niet en nu bleek dat ook weer het geval. Google maps stuurde mij naar de koereiger toe over paden waar ik helemaal niet mocht komen, dat maar niet gedaan. Toen maar gekeken of ik op een andere manier daar kon komen. Nou, ik kwam uit bij een nudistenterrein en zag daar een man in zijn blote niksie. Snel wegwezen daar, ik zoek geen blote wezens maar wezens met veren.
Ik reed terug en keek in de verte of ik die koereiger ergens zag, maar nee, ik zag alleen maar witte meeuw heen en weer lopen voor mijn neus, maar geen koereiger in de verte op de plek waar hij moest zitten. Die meeuw vlak bij mij begon wel vervelend te doen, alsof hij wilde zeggen “kijk mij nou, ik ben bijzonder”. Ik kijk nog eens naar de meeuw en zie tot mijn verbazing dat het helemaal geen meeuw is maar de bewuste koereiger, nog geen 10 meter bij mij vandaan. šŸ™‚
Chatgpt vindt er het volgende van:
De koereiger (Bubulcus ibis) is een vogel die oorspronkelijk uit Afrika, Aziƫ en delen van Europa komt. Echter, in de afgelopen decennia is deze vogelsoort ook steeds vaker in Nederland waargenomen. De koereiger is een relatief kleine reiger, met een opvallend wit verenkleed en gele poten tijdens het broedseizoen. Buiten het broedseizoen vertonen ze soms een lichtere kleur.
Wat opvallend is aan de koereiger is dat hij vaak in de nabijheid van vee te vinden is, waar hij insecten vangt die door het vee worden opgejaagd. Dit is ook de oorsprong van de naam “koereiger”, ze worden vaak gezien in de nabijheid van koeien. Ze worden soms zelfs gezien terwijl ze op de rug van vee zitten, op zoek naar prooi.
De koereiger broedt vaak in kolonies, samen met andere reigersoorten. In Nederland zijn ze met name te vinden in het zuiden en oosten van het land, waar ze nestelen in bomen of struiken, meestal in moerassige gebieden, weilanden of langs waterlopen.
Hoewel de koereiger nog steeds als zeldzaam wordt beschouwd in Nederland, worden ze de laatste jaren vaker gezien, wat wijst op een toename van hun populatie en een mogelijk veranderend broedgedrag. Dit kan te maken hebben met veranderingen in habitat en klimaat, maar ook met de bescherming van wetlands en agrarische gebieden waar ze vaak voorkomen.
Koereiger
koereiger
koereiger